Átstruktúrálás

magyarországi kis- és középvállalkozások sikeres működésének eredményeképpen nem csupán a pénzügyi eredmény növekszik, hanem új, komplex vállalati részegységek jönnek létre, a termék-, szolgáltatás-szerkezet diverzifikálódik, és az ellátandó funkciók (adminisztráció, emberi erőforrás, IT, központi menedzsment stb.) is bővülnek. Más esetekben a magánszemély tulajdonosi kör megváltoztatására (bővítésére, szűkítésére) merül fel az igény.  Mindezek következtében a vállalkozás indulásakor kialakított tulajdonosi szerkezet és csoportstruktúra hosszabb távon már nem feltétlenül optimális a megnövekedett feladatok, funkciók kezelésére. 

A cégcsoport átalakítása stratégiai döntés, amely alapos előkészítést és megfontolást igényel. Ehhez hozzátartozik az átstruktúrálás adózási hatásainak vizsgálata is.

Az előkészítés során kialakított adózási modell segítséget nyújt a döntéshozatalban. A döntést követően az átalakítás egyes lépéseinek részletes megtervezése lehetőséget ad arra, hogy a kedvező adózási rezsimek (pl. kedvezményezett átalakulás, eszközátruházás, részesedéscsere, áfa csoport stb.) szabályait kihasználva adózási szempontból is kedvező módon történjék meg az átalakítás, majd működjön az új vállalatcsoport.

Szolgáltatásaink

  • Az átstruktúrálással kapcsolatos fő adózási megfontolások számbavétele, elemzése az adott vállalat szempontjából a döntéshozatal megkönnyítése érdekében
  • Az átstruktúrálás következtében kialakuló vállalatcsoport adózási működési modelljének elkészítése
  • Az átstruktúrálási folyamat lépéseinek megtervezése (step plan)
  • Segítségnyújtás a szükséges minisztériumi állásfoglalás iránti kérelmek, illetve feltételes adómegállapítás iráni kérelmek elkészítésében, beadásában
  • Eseti tanácsadás

kapcsolatfelvétel

lépjen velünk kapcsolatba!