Véghajrában az online számlázás bevezetése

Kereken egy hónappal az éles bevezetés előtt, 2018. június 1-jén jelent meg a Magyar Közlönyben az online számlázással kapcsolatos részletszabályokat tartalmazó pénzügyminiszteri rendelet. Az adózóknak tehát kevesebb, mint egy hónapjuk maradt az online adatszolgáltatás elindulásáig.

Ahogy azt korábban megírtuk, a rendelet tervezete tavaly nyáron került nyilvánosságra, azonban az Európai Bizottság csak 2018. elején kapta kézhez a tervezetet előzetes jóváhagyás céljából. Miután a Bizottság nem élt kifogással a részére megküldött tervezettel szemben, a rendelet lényegében változatlan formában került elfogadásra, és június 1-jén a kihirdetése is megtörtént.

A most közzétett jogszabály a 23/2014-es NGM rendeletet módosítja, beépítve a számlák online adatszolgáltatásával kapcsolatos részletszabályokat, így többek között a hibás adatszolgáltatás és üzemszünet esetén követendő eljárásokat, valamint a számlázó programokkal szembeni új követelményeket. Az Áfa törvény online számlázásra vonatkozó módosításai már tavaly év vége óta ismertek, azonban ezek a szabályok is csak július 1-jén lépnek majd hatályba. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat egy korábbi cikkünkben foglaltuk össze.

Az adózókat segítendő az elmúlt időszakban a NAV több nyilvános konzultációt is tartott az online adatszolgáltatással kapcsolatban, ahol nem csak technikai, hanem adózási, jogszabály-értelmezési kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők (a témában az OrienTax is tartott adószemináriumot Nagy Péter, az NTC Kft. Informatikai szakértőjének és Tóth Balázs, az SAP Termékmenedzserének bevonásával). A felkészülésben emellett az online számla tesztfelülete is segítséget nyújt. Ez a tesztfelület folyamatosan (2018. július 1-jét követően is) elérhető, ami jó lehetőséget biztosít a rendszer „élesítés” előtti megismerésére, illetve a későbbi szoftverfejlesztések tesztelésére.