Itt a költségvetés, ismert a 2011-es TB plafon

A 16%-os egykulcsos személyi jövedelemadó és az iparági különadók mellett talán kevésbé kapott hírverést, ugyanakkor nagyobb cégek esetében roppant fontos és egyben kedvező változás lehet, hogy a tervek szerint a munkáltatói járulékok teljes 27%-os összegét is maximálnák felülről, hasonlóan a munkavállalói nyugdíjjárulék megállapításához. 

A múlt héten beterjesztett 2011-es költségvetési törvény szerint 2011-ben napi 21 ezer Ft lenne a maximális járulékalap, ez évesítve 7.665.000 Ft-os bruttó keresetet feltételez (2010-re ugyanez 20.420 Ft és 7.453.300 Ft volt.)

A fentiek alapján jövőre havi kb. bruttó 640 ezer Ft feletti keresetek esetében a munkáltató oldalán megszűnne a járulékfizetés terhe, amely főleg a nagyobb cégek felső- és középvezetői esetében hozhat komolyabb megtakarítást. A javaslattal minden bizonnyal Magyarország adóversenyképességének javítása is a cél, hiszen a környező országok szinte mindegyikében van már ehhez hasonló járulékplafon, így a külföldi működő tőkéért és regionális központokért folytatott versenyben kifejezetten fontos szempont lehet a magasabb keresetű munkavállalók adóztatásának mértéke.

UPDATE (2010. november 9.): Úgy tűnik a legfrissebb hírek alapján, hogy a munkáltatói járulékplafon mégsem kerül 2011-ben bevezetésre, vagy ha mégis, akkor is legfeljebb egy nagyon magas, 25-30 millió Ft éves bruttó kereset felett. Ez tehát érdemi változást a munkáltatók nagytöbbségének nem fog okozni.