Brexit – Elfogadta a parlament a Magyarországon dolgozó brit állampolgárok társadalombiztosítási helyzetét rendező törvénymódosító javaslatot

A legfrissebb fejlemények szerint az Egyesült Királyság 2019. április 12-éig kapott haladékot az Európai Tanácstól: eddig az időpontig választhatnak a britek a megállapodás nélküli brexit és egy, a kilépést illető hosszabb halasztás lehetősége között.

Az esetleges megállapodás nélküli brexitre felkészülendő, a magyar parlament elfogadta a Magyarországon dolgozó britek társadalombiztosítási és bevándorlási státuszát „kemény” brexit esetén rendező átmeneti szabályokat tartalmazó törvényjavaslatot. A törvénymódosítás biztosítja egyrészt, hogy a brexit előtt szerzett társadalombiztosítási jogosultságok ne vesszenek el, másrészt rendezi a brit magánszemélyek brexitet követő társadalombiztosítási helyzetét is.

Az újonnan bevezetett társadalombiztosítást érintő szabályok közül talán a legfontosabb, hogy a brexitet megelőzően megkezdett, jelenleg is folyamatban lévő kiküldetések esetében a kiküldetés végéig, de legfeljebb 2020. december 31-ig a „régi” EU-s szabályok alkalmazandók. Bár a törvénymódosítás szövegezése nem teljesen egyértelmű, a Pénzügyminisztérium szóbeli tájékoztatása alapján ez azt jelenti, hogy a brit adóhatóság által a brexitet követő időszakra kiállított A1 jelű igazolások Magyarországon továbbra is elfogadásra kerülnek majd.

Azok a brit állampolgár magánszemélyek, akik a brexitet követően kezdik meg magyarországi kiküldetésüket, harmadik országbeliként mentesülhetnek a magyarországi társadalombiztosítási kötelezettségek alól abban az esetben is, ha az elmúlt három évben már dolgoztak Magyarországon. Ez a megelőző kiküldetésekre vonatkozó átmeneti mentesítő szabály 2020. december 31-éig marad érvényben, amikorra a tervek szerint megszülethet az Egyesült Királyság és Magyarország közötti bilaterális szociális biztonsági egyezmény.