Automatikus adatcsere az adóparadicsomokkal

Egy sor karibi szigettel és két európai szigetállammal szüntetné meg a 2005 óta élő kétoldalú megállapodást Magyarország, miután a jól ismert adóparadicsomok csatlakoztak az OECD keretei között kidolgozott pénzügyi adatcsere megállapodáshoz. Egyebek mellett ez derül ki a most Parlament elé kerülő törvényjavaslatból.

Az Európához tartozó Csatorna-szigetek és a Man-sziget, illetve négy ún. társult karibi sziget (Brit Virgin-szigetek, Kajmán-szigetek, Montserrat, valamint Turks és Caicos-szigetek) már korábban csatlakoztak az OECD-n belül létrejött, pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló multilaterális megállapodáshoz (CRS), amelyet Magyarországon 2015-ben hirdettek ki. Ennek következtében azonban feleslegessé váltak az olyan kétoldalú egyezmények, amelyek egyebek mellett a megtakarításokból származó kamatjövedelmek adóztatását célozták.

A Parlament honlapján már elérhető az a törvényjavaslat, ami a fenti országokkal kötött 2005-ös kétoldalú megállapodásokat felfüggesztené, illetve megszüntetné, hiszen a CRS-nek köszönhetően ezek feleslegessé váltak. A CRS keretein belül Magyarország jelenleg 56 országgal cserél adatot, ez a kör folyamatosan bővül. Az aktivált megállapodások között megtalálhatók még az előzőekben említetteken kívül olyan, adóparadicsomnak tekinthető államok is, mint a Seychelles-szigetek, Mauritius vagy Bermuda.

Magyarország és a törvénymódosítással érintett államok tehát eddig is cseréltek adatokat a kétoldalú megállapodások alapján, az adatcserék azonban immár a CRS-en keresztül történnek. Ennek következtében az információcsere az adatok jóval szélesebb körét öleli fel. (A 2016-ra vonatkozó adatokat a fent említett tagállamoknak 2017. szeptember 30-ig kellett átadniuk egymásnak.)

A témáról korábban itt írtunk részletesen.