Uniós irányelv a kreatív adótervezés ellen

Ahogy arról korábbi hírleveleinkben már beszámoltunk, tavaly év végén nyilvánosságra hozta az OECD a nemzetközi adóelkerülés visszaszorítása érdekében megalkotott ún. anti-BEPS (’Base Erosion and Profit Shifting’) jelentést. Az Európai Unió is beszállt a káros adótervezés elleni küzdelembe: az Európai Tanács 2016. július 12-én elfogadta Adóelkerülés Elleni Irányelvét.

Az újonnan elfogadott uniós irányelv a BEPS intézkedések egységes és összehangolt uniós bevezetése érdekében 5 területen fogalmazott intézkedéseket:

  • kamat levonhatóságának korlátozása
  • tőkekivonás megadóztatása
  • ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó szabályok
  • hibrid struktúrák és
  • adóelkerülés elleni általános szabályok.

Az EU az irányelvben foglaltak végrehajtását nemzeti hatáskörbe utalta, 2018 végéig (a tőkekivonás adóztatására vonatkozóan 2019 végéig) a tagállamoknak (ideértve a nem OECD-tag tagállamokat is) legalább négy területen kell az új szabályokat bevezetniük, melyek 2019. január 1-jétől (a tőkekivonás adóztatására vonatkozóan 2020. január 1-jétől) lesznek alkalmazandóak.

A közelmúltban elfogadott uniós irányelv kapcsán a magyar szabályozás a magyar jogszabályokban is éreztetni fogja hatását, hírleveleinkben folyamatosan tájékoztatást fogunk adni a változásokról.