Jelentősen emelkednek az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) bevételi értékhatárai

Az Ekho törvény értelmében 2015. január 1-jétől az általánosan alkalmazható 25 millió Ft-os bevételi értékhatár 60 millió Ft-ra emelkedett.

Mint ismeretes, az ekho meghatározott – jellemzően filmkészítéshez, színházhoz, és sporthoz kapcsolódó – foglalkozások esetén választható adózási mód, mely alkalmazása esetén a magánszemély 15% ekho (nyugdíjas esetén 11,1%), míg a kifizetőt 20% ekho-fizetési kötelezettség terheli. Az EGT-tagállamban biztosított magánszemély esetében a kifizetőnek nem kell ekho-t fizetnie, és a magánszemély terhe is csak 9,5%.

Jelentős változás továbbá, hogy az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet hivatásos sportolója, valamint az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet, az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség edzője, válogatott vezetőedzője (szövetségi kapitánya) közötti bevételi értékhatárban megmutatkozó eltérés (előbbi 100 millió forint, utóbbi 50 millió forint bevételig választhatott ekho adózást) 2015. január 1-jétől megszűnt és mindkét kategória esetében a bevételi értékhatár egységesen 125 millió Ft-ban került meghatározásra.