Ismét módosítanak az Áfa törvényen

A Nemzetgazdasági Minisztérium által benyújtott módosító indítvány szerint ezúttal a közösségi eseményekhez kapcsolódó élőzenei szolgáltatás kerülne be a kedvezményes 5%-os áfa körbe. E körbe tartozna a vendéglátás keretében üzletben, vagy a nem nyilvánosan meghirdetett családi esemény, baráti rendezvény (pl. esküvő, születésnap) keretében zárt körben, illetve a belépődíj nélkül tartott közösségi rendezvényeken nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatás.

Továbbra sem tartozna a kedvezményes körbe a nemrég hozott „zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről” szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó rendezvényeken nyújtott zenei szolgáltatás és minden más nyilvános, belépőjeggyel megtekinthető élőzenei szolgáltatás (pl. könnyű zenei koncert).

OrienTax vélemény


A javaslat hátterében minden bizonnyal a gazdaság fehérítésének szándéka áll, amely mindenképp nemes, de hadd legyünk kicsit szkeptikusak. A legtöbb ilyen rendezvényen fellépő zenész valószínűleg EVA alanyként számlázza szolgáltatását. Ez azt jelenti, hogy amíg a bruttó 125 forintból eddig 86,5 Ft-ot vihettek haza nettóban, addig a csökkentett áfa kulcs miatt a bruttó összeg ugyan 105 Ft-ra csökkenne, de ezzel arányosan a nettó eredmény is 72,5 Ft-ra esne vissza. Így bár a megrendelő elvileg jobban jár, a zenészek még kevésbé lesznek érdekeltek a számlaadásban.

Amennyiben a statisztikák mégis ránk cáfolnak, úgy cégünk ügyvezetője ünnepélyesen fogadja, hogy énekkel és basszusgitár kísérettel ingyenes élőzenei koncertet ad az erre érdeklődőknek.