Időszakos elszámolású ügyletek – az új teljesítési időpont szabályok hatályba lépése kitolódhat

Ahogy korábban már megírtuk az Áfa törvény módosításnak következtében az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja gyökeresen megváltozna 2014. július 1-jétől, és az ügyletek teljesítési időpontja fő szabály szerint (ez alól kivétel a közszolgáltatási és telekommunikációs szolgáltatások)  már nem a fizetési határidőhöz, hanem az elszámolási időszak utolsó napjához fog kötődni.

A törvényalkotó érzékelve, hogy az új szabályokhoz való alkalmazkodás több felkészülési időt igényel a vállalkozások részéről, változás hatályba léptetését (egy nemrégiben benyújtott történyjavaslattal) fél évvel  eltolná, azaz az időszakos ügyletek teljesítési időpontjára vonatkozó új szabályok csak 2015. január 1-jétől lépnének életbe.

A fentiekkel kapcsolatosan bizonytalanságot jelenthet, hogy az új szabályok bevezetéséig kevesebb mint 30 nap van hátra, viszont legalább ennyi időnek el kell telnie egy jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között. A jelenlegi szöveg javaslat alapján még nem látható, hogy a gyakorlatban miként kell majd eljárni az átmeneti időszakban. Az indítvány esetleges elfogadása esetén ezt is kezelniük kell a törvényalkotóknak.