Filmtámogatás – 25%-ra emelkedik a filmes adókedvezmény!

Az Európai Bizottság 2014. június 24-ei határozatában jóváhagyta a magyar hatóságok kérelmét, miszerint a magyarországi filmalkotások gyártási költségeinek közvetett (adókedvezmény formájában nyújtott) támogatása 20%-ról 25%-ára emelkedhessen. A várhatóan az őszi ülésszak folyamán benyújtandó törvénymódosítással így jelentősen javulhat Magyarország regionális versenyképessége a filmipar területén. A módosítás a támogatást nyújtó adózók által igénybe vehető adókedvezmény mértékét és kapcsolódó szabályait nem érinti, ők továbbra is társasági adójuk legfeljebb 70%-áig vehetnek igénybe adókedvezményt ezen a címen.

A filmgyártáshoz igénybe vehető támogatások mértékének növelésével egyidejűleg a támogatáshoz kapcsolódó egyéb szabályok, így például az elismert gyártási költségek körére vonatkozó rendelkezések a filmelőállítók vonatkozásában változatlanok maradnak. A módosítással kialakuló támogatási rendszer már az új filmszakmai közleménnyel is összhangban áll és az Európai Bizottság 2019. december 31-ig elfogadta annak alkalmazhatóságát.

A módosítás hatályba léptetéséhez mind a Mozgóképről szóló törvényt, mind a Társasági adóról és osztalékadóról (Tao.) szóló törvényt egyaránt módosítani kell, amelyre leghamarabb várhatóan már csak az Országgyűlés őszi ülésszakán kerülhet sor. A tervek szerint ugyanakkor a módosítás az EB határozatának dátumát (2014. június 24.) követő nappal, tehát visszamenőleges hatállyal lépne életbe, annak érdekében, hogy az elhúzódó jogalkotási folyamat már ne okozzon fennakadást az előkészítés fázisában lévő filmgyártások megkezdésében. A magasabb támogatási mértéket először a hatályba lépést követően a Magyar Nemzeti Filmiroda által nyilvántartásba vett filmalkotások gyártása kapcsán lehetne alkalmazni, vagyis a 2014. június 24-ét megelőzően már nyilvántartásba vett filmalkotásokra még biztos, hogy csak a 20%-os támogatási mérték vonatkozhat továbbra is.