Felfüggesztette az Európai Bizottság a reklámadó adókulcsainak az alkalmazását

Az Európai Bizottság vizsgálatot kezdeményezett Magyarországgal szemben a 2014-ben bevezetett reklámadó törvénnyel kapcsolatban, mivel alapos gyanú merült fel, hogy a törvény megsérti az Európai Unió állami támogatással kapcsolatos szabályait, azaz esetleg tiltott állami támogatásnak minősül. Az Európai Bizottság szerint ugyanis elképzelhető, hogy a 0-tól 50%-ig terjedő progresszív adókulcs szelektív, tisztességtelen versenyelőnyt teremt.

A vizsgálattal párhuzamosan – annak befejezéséig – az Európai Bizottság egy másik döntésében felfüggesztette a reklámadó adókulcsainak alkalmazását.

Az Európai Bizottság döntésének gyakorlati vonatkozásával kapcsolatban érdekes módon semmilyen hatósági kommunikáció nem jelent meg idáig.  A Kormányzati Információs Központ március 12-i közleménye szerint a Kormány a reklámadó módosítását fogja kezdeményezni, de ilyen irányú törvényjavaslat még nincs a Parlament előtt. Mivel az Európai Bizottság nem a reklámadót magát, hanem a progresszív kulcsok rendszerét kérdőjelezte meg, nem várható, hogy ez az adónem kikerüljön a magyar adórendszerből.

Mivel az Európai Bizottság felfüggesztő határozatának szövegét nem hozták egyelőre nyilvánosságra, nem lehet teljes bizonyossággal tudni, hogy pontosan milyen hatása van a felfüggesztésnek az adó, illetve adóelőlegfizetési kötelezettségre.  A legközelebbi reklámadó-előleg fizetési határidő 2015. július 20., de még előtte, 2015. május 31-ig kellene bevallást tenni a  2014. évi reklámadóról, illetve eddig a határidőig kellene megfizetni a 2014. évi adókötelezettséget.  Valószínűleg eddig megtörténik a törvénymódosítás is a reklámadóval kapcsolatban.